Hur vet man egentligen vad som är hälsosamt?

Hur lätt som helst, eller? De flesta är till exempel nog överens om att det är nyttigt att äta vilda bär. Blåbär, lingon och annat gott från skogen som fått mogna långsamt och naturligt och som innehåller en massa nyttigheter. Många av just de bärens hälsoeffekter har också dokumenterats genom forskning. Okomplicerat, kan man tycka. Men den som tränger djupare in i frågan kan kanske börja fundera över VAD det egentligen är som är så nyttigt med just de här bären. Ett enda lingon innehåller ju flera tusen olika slags molekyler – fibrer, antioxidanter, syror, bitterämnen, fetter och mycket mer. Hur kan man då veta precis vilka ämnen och kombinationer av ämnen som eventuellt ger en hälsoeffekt?Och det hela kompliceras ju ytterligare av att det finns olika sorters lingon, att de kan växa under olika förutsättningar, plockas i olika stadier av mognad, lagras på olika sätt och så vidare. För det flesta av oss kan detta verka oviktigt. Ett lingon är ett lingon, helt enkelt. Men för den som ska presentera forskningsresultat byggda på faktiska effekter av till exempel ett enskilt bär eller något annat livsmedel, är verkligheten betydligt mer komplicerad.  

Den kliniska studien är ett viktigt redskap för livsmedelsforskaren som vill att ta reda på hur vi påverkas av det vi äter. Förenklat kan man säga att en sån studie går ut på att en grupp människor under en viss tid får äta på ett visst sätt. Till exempel en kost med mycket lingon. Hur maten påverkar deltagarna mäts vanligen fortlöpande genom till exempel prover på blod och kroppsvätskor och genom skattningar. När det gäller livsmedel med effekt på blodsockerregleringen är det också vanligt med psykologiska tester som mäter hjärnans funktion på fasta tider efter en måltid. Resultaten jämförs sen med en grupp som ätit ”som vanligt” och det är skillnaden mellan grupperna som utgör resultatet och gör det möjligt att säga att något är kliniskt bevisat som nyttigt. Men hur noggrann man än är med sin studie så kommer det alltid att finnas störningsmoment. Det är till exempel väldigt svårt att kontrollera exakt vad deltagarna äter och dricker i övrigt, eller hur de påverkas av andra faktorer som sömnkvalitet, stressnivå, ålder, etnicitet och en massa andra saker. För att kunna uppnå en rimlig säkerhet krävs därför ofta upprepade studier, som pekar åt samma håll. 

Givet detta kan det ibland vara frustrerande att se hur lättvindigt till exempel kvälls- och veckopressen och olika influerare hakar på olika trender och framställer både dieter och enskilda livsmedel – till exempel bär – som bra för hälsan. Ett exempel är Acai-bäret, som i Sverige marknadsförts som ett superbär, laddat med nyttiga antioxidanter och bra vid bland annat bantning. Samma bär har i experimentella studier visat sig kunna bidra till fettlever på möss och ges i ursprungslandet Brasilien till människor som behöver gå UPP i vikt. Ett annat är den så kallade torr-fastan, ett sätt att svälta sig själv, som bland annat kan leda till allvarliga hjärtproblem och blodpropp, men som av minst en tongivande svensk influerare framställts som ”grejen” om man vill rena sin kropp och må bra. 

För den som är intresserad av råd och rekommendationer om mat och hälsa är medielandskapet rena djungeln och det är lätt att gå vilse. Det som är nyttigt ena veckan kan vara glömt eller till och med livsfarligt en vecka senare. Källkritik är nödvändig, även om den inte alltid är så lätt, den heller. Studier som inriktar sig på att visa specifika samband blir svåra att dra långtgående slutsatser av. Men de är ändå viktiga för att bygga upp kunskaper på sikt. Mitt eget råd det är gamla vanliga: lyssna på din kropp. Den är bra på att tala om för dig vad du mår bra av.  

Och glöm föralldel inte att ta ordentligt med lingon till köttbullarna, eller vad du nu gillar att äta. Gärna rårörda med lagom mycket socker. Jag är helt säker både på att de smakar gott och på att de gör gott för kroppen.

Läs mer i vår guide om hur du kan upprätthålla normala blodsockernivåer här 👉 Guiden till ett normalt blodsocker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest