När in=ut

Har du hört talas om energibalansen? Begreppet är kanske inte så känt, men faktum är att just energibalansen är något av det allra viktigaste att hålla koll på för den som vill leva hälsosamt och slippa gå upp eller ner onödiga kilon. Och vad det handlar om är att uppnå balans mellan hur mycket energi man stoppar i sig och hur mycket man gör av med. Hur enkelt som helst…eller?

Våra energibehov ser olika ut av många orsaker. Genetiken spelar in, liksom ålder. Kvinnor behöver generellt lite mindre än män. Den som arbetar hårt gör av med mer energi än den som har ett stillasittande arbete. Elitidrottare kan under träning och tävling göra av med så mycket energi att det blir nästan omöjligt att äta så mycket som krävs. När karriären tar slut gäller samma regler som för oss andra. Matvanorna måste följa prestationen, annars blir byxorna snabbt för trånga.

I dessa tider upplever många av oss att stillasittandet ökar. Det är lätt att bli fast i soffan, framför datorn, samtidigt som närheten till kylskåpet kan utmana energibalansen ytterligare. Den som ser till att få lite motion kan och behöver äta mer än den som sitter stilla, men det är förstås också viktigt vadvi äter. Långsamma kolhydrater i fullkorn, baljväxter och pasta ger en lång mättnadskänsla. Grönsaker i mängd ger inte så mycket energi, men skapar volym och fyller magsäcken. Att dricka mycket vatten bidrar både till välmående och mättnad.

Den som istället äter mycket snabba kolhydrater som i franskbröd, vitt ris och friterad mat och dessutom förstärker den ”snabba” profilen med söta drycker, riskerar istället att hamna i en ond cirkel. Energin tar snabbt slut och sötsuget kommer som ett brev på posten. Blodsockret åker bergochdalbana och över tid rubbas energibalansen. Den som äter på det sättet kommer också att orka med mindre av både koncentration och motion än den som äter ”långsamt”.

En annan definition av energibalans skulle kunna vara de rekommendationer som bland andra Livsmedelsverket står bakom när det gäller hur mycket av vår energi som bör komma från de så kallade makronäringsämnena kolhydrater, fett och protein. Räknat i energiprocent gäller cirka 30 procent från fett, 55 procent från kolhydrater och 15 procent från proteiner. Viktigt att tänka på är att fett innehåller dubbelt så mycket energi per viktenhet som kolhydrater och proteiner och att det har stor betydelse varifrån näringsämnena kommer. Vegetabiliskt, omättat fett är till exempel att föredra framför animaliskt, mättat. Långsamma kolhydrater har andra egenskaper än snabba och proteinkällor från växtriket kan skilja sig mycket åt både sinsemellan och jämfört med proteiner i kött och fisk.

Och så kan jag inte låta bli att nämna något som många verkar glömma, nämligen att alkohol innehåller nästan lika mycket energi som rent fett. Ett glas vitt (15 cl): 85 Kcal. Rött: 90 Kcal, Starköl (50 cl) 200 Kcal och så vidare. Den som slänger i sig en alkoholstark drink som exempelvis en Long Island Iced Tea med fem olika spritsorter och Coca Cola på toppen får, räknat på 2 dl i sig uppemot 400 kilokalorier, vilket motsvarar 15-20 procent av det totala energibehovet per dag för en normalt aktiv kvinna eller man.

…och då är det inte bara energibalansen som är i fara. 

Men som vanligt är det inte svart eller vitt. En studie från American Diabetes Association har undersökt sambanden mellan alkoholkonsumtion och risken att drabbas av typ-2 diabetes. En mängd motsvarande ett glas vin om dagen verkar kunna skydda, medan dubbla mängden ökar risken att drabbas.

Det är som vanligt. Lagom är bäst.

Läs mer i vår guide om hur du kan upprätthålla normala blodsockernivåer här 👉 Guiden till ett normalt blodsocker.

Länk till artikel om alkohol och diabetes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest