Ät det du gillar!

Inför stora mathelger som påsken brukar jag komma överens med mig själv om att bara äta sånt som jag verkligen tycker om. Det kan verka självklart. Men hur många har inte till exempel varit med om att fylla ett påskägg med smågodis, allt noga utvalt, för att sedan sitta med några sorgliga bitar kvar som ingen vill ha? Konstigt nog brukar de gå åt ändå. Jag tycker vi ska göra vad vi kan för att minska matsvinnet, men just de där bitarna skulle nog göra bättre nytta i komposten än i den mätta magen.

Och så är det förstås de där dignande matborden vi sparat oss till och där allt ser så gott ut. Ögonen vill ha ”allt” och det blir lätt lite för mycket. Den dästa paltkoma som infinner sig efter maten är ett jobbigt kvitto på misslyckandet.

Helgmaten serveras ofta som en buffé. En bra metod för att det inte ska bli för mycket är då att ta flera gånger. Om det inte är för många olika saker på tallriken blir det lättare att njuta av varje rätt för sig. Det tar också lite längre tid att äta, vilket gör att man lättare känner när man blivit mätt. Det är också klokt att ta rejält av grönsalladen, som gärna får vara syrlig. Salladen fyller upp, medan den syrliga dressingen gör att blodsockerkurvan inte blir så brant.

Och så är det dryckerna. Påskmusten, ölet och den eventuella snapsen tillför massor av kalorier som många kanske inte tänker på.

Jag menar absolut inte att man ska avstå och jag är en stark förespråkare för att äta och dricka det som är ”riktigt” och som man njuter av. Smör istället för lättprodukter, socker istället för sötningsmedel och så vidare. Det är ju inte dessa produkter i sig som är farliga, så länge de konsumeras i måttliga mängder. I princip kan den som är frisk och inte har några allergier äta allt. Bara inte alltid.

Och som vanligt återkommer jag till det som nog är mitt allra bästa tips. Drick ordentligt med vatten. Varför inte varannan? Bättre törstsläckare finns inte.

Glad påsk!

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *