Det finns många eldsjälar därute, som jobbar hårt för människors hälsa genom att hjälpa dem till en hållbar livsstil. Jag har letat upp några av dem och kommer under den närmaste tiden att presentera ett antal intervjuer här på bloggen. Om dem själva, vad de gör, vad som driver dem och vad de åstadkommit. Först ut är Ewa Meurk, ingenjören och tidigare konsult-VD:n som byggt upp en blomstrande verksamhet kring sina insikter om blodsockrets betydelse för produktiviteten. Håll tillgodo!
Du är IT-ingenjör, utbildad vid KTH. Hur kom det sig att du halkade in på hälsospåret?
”Jag jobbade i 20 år som VD med personalansvar i olika konsultbolag och började redan tidigt att intressera mig för sambandet mellan hälsa och prestationsförmåga. Jag gick ingenjörsmässigt tillväga och mätte bland annat blodsockret på mina ledningsgrupper. Just blodsockrets betydelse för såväl kortsiktig förmåga att fokusera som mer långsiktiga hälsoeffekter blev väldigt tydlig och efterhand byggde jag upp en kunskap som var grunden till en helt ny affärsidé – att hjälpa företag och privatpersoner till ett energifyllt och hälsosamt liv.”
Du vill att företagen ska ta med blodsockret i balansräkningen”. Vad menar du med det?
” I dagens mördande konkurrens kan vakna och fokuserade medarbetare vara skillnaden mellan succé och fiasko och det är lätt att räkna på vad till exempel en förlorad timme varje dag betyder för resultatet. Som arbetsgivare har man ett ansvar för att ge både företaget och medarbetarna bästa möjliga förutsättningar för att prestera på topp, dag efter dag. Många företag satsar idag på friskvårdsinsatser av olika slag, det vanligaste är ett gymkort. Det är naturligtvis bra, men det räcker inte för att nå dem som verkligen skulle behöva en förändring. Just blodsockret är så intimt förknippat med medarbetarnas, och därmed hela företagets produktivitet och jag kan inte förstå varför man regelmässigt accepterar att så många sitter och gäspar och har svårt att hänga med efter lunchen. Och ännu mindre varför man inte anstränger sig för att ta reda på vad det beror på och skapa incitament för förändring. I min värld borde det vara högsta prioritet för en arbetsgivare att personalen håller sig pigg och fokuserad under hela arbetsdagen. Att hålla blodsockret på en jämn och balanserad nivå är en viktig faktor för att uppnå det, samtidigt som det är en långsiktig investering i minskad sjukfrånvaro.”
OK, men var kommer du in i bilden?
”Mitt företag Elitista jobbar på bred front för att både öka förståelsen för den potential som ligger i piggare, friskare och mer produktiva medarbetare. Intresset är stort och jag lägger mycket tid på föreläsningar. Vi har också tagit fram ett web-baserat friskvårdsprogram – Blodsockerutmaningen – som hjälper medarbetarna att förstå och återerövra sin metabola hälsa. I programmet ingår provtagning där deltagaren får koll på blodsocker, insulinnivåer och ett antal andra viktiga markörer. Detta varvas med utbildning och konsultation med medicinsk expertis I centrum står varje individs förståelse för vad som påverkar den egna hälsan och prestationsförmågan. Gensvaret har varit helt fantastiskt och jag är stolt över vad vi lyckats åstadkomma.”
Hur motiverar du människor att ändra sina vanor?
”Vi vet ju alla att livsstilsförändringar är något av det svåraste som finns. De flesta har egentligen bra koll på vad som är nyttigt och hälsosamt, men det är sällan det hjälper. Blodsockerutmaningen bygger på att vi mäter individuella värden före och efter genomgånget program. Varje individ får rekommendationer baserade på sina värden. Att kunna följa sin egen utveckling i positiv riktning är väldigt motiverande för de flesta. Sen jobbar vi ju också på systemnivå för att skapa en stöttande miljö i företaget eller organisationen. Det blir ju till exempel konstigt att bedriva en utbildning som blodsockerutmaningen och samtidigt fortsätta erbjuda läsk och andra sockerbomber i cafeterian eller varuautomaten.”
Du fokuserar mycket på produktivitet och konkurrenskraft. Har du några andra drivkrafter?
”Produktivitet, konkurrenskraft, resultat- och balansräkning är buzzwords som får företagsledningar att lyssna och inse att de kan räkna hem en friskvårdssatsning som Blodsockerutmaningen genom medarbetare som vill och orkar mer. Men det som driver mig personligen är att kunna bidra till människors hälsa och välbefinnande på både kort och lång sikt. Det finns många exempel på hur Blodsockerutmaningen har kunnat fånga upp människor med prediabetes, det vill säga människor med ständigt höga blodsocker- och insulinnivåer med en kraftigt förhöjd risk att drabbas av diabetes typ två. Genom att upptäcka det i tid går det oftast att backa förloppet genom ganska enkla livsstilsförändringar. På det sättet är Blodsockerutmaningen en klockren win-win-win, för individen, för företagen och för samhället som idag tvingas lägga alltför stora resurser på sjukdomar som vi egentligen vet hur man undviker. Vi måste bryta den trenden.”
En sista fråga: vad är din erfarenhet av vårt bubbelvatten Good Idea?
”Förutom att det smakar gott och släcker törsten, så tycker jag att det är helt outstanding med en produkt som underlättar för människor att leva lite mer hälsosamt. Jag tror det är helt rätt väg att gå att inkludera funktionella egenskaper i livsmedel som redan ingår i människors kostvanor. Att dricka bubbelvatten till maten är ju något som de flesta redan gör och om det då finns ett vatten som samtidigt hjälper till att balansera ditt blodocker, så är det ju bara…Bingo!”
Du som vill veta mer om Ewa Meurk, hennes företag Elitista och Blodsockerutmaningen hittar mer info på www.elitista.se