Alla vet ju att frukter och bär innehåller mängder av vitaminer, antioxidanter, fibrer och annat som vi behöver för att må bra. Vad kan då vara fel med att omvandla frukt och bär till läskande drycker? 100 procent juice utan tillsatt socker borde väl vara minst lika nyttigt som att äta frukten hel. Dessutom är det ju så mycket lättare att få ett barn att dricka ett glas juice laddat med C-vitamin än att till exempel skala och äta en apelsin. Problemet är bara att det är betydligt nyttigare att skala och äta hela apelsinen. Jag ska strax förklara varför.
I en forskningsrapport av kanadensiska och amerikanska forskare som studerat ett 40-tal studier med över 45 000 barn konstateras ett klart samband mellan konsumtion av fruktjuice och övervikt. Rapporten, som i januari fick stor uppmärksamhet i svenska medier, pekar bland annat på fruktjuicens höga sockerinnehåll. Att frukt och bär innehåller socker är ju inte precis någon nyhet, men visste du att ett glas apelsinjuice faktiskt innehåller lika mycket socker som motsvarande glas läsk?
Trots det höga sockerinnehållet finns något slags hälso-aura kring just fruktjuicerna. Med budskap som ”utan tillsatt socker” får producenterna oss att tro att deras produkter är särskilt nyttiga och t. o. m. fattiga på socker.
Varför hela frukter är nyttigare än juice
Jag påstår inte att juice i måttliga mängder är skadligt. Däremot att det är betydligt nyttigare att äta apelsinen eller äpplet utan att pressa det till juice. Det beror på att man vid pressningen koncentrerar den söta fruktsaften samtidigt som man tar bort mycket av det som ”späder ut” det söta. I apelsinklyftornas fruktkött och hinnor finns bland annat massor av fibrer och det mesta av äpplets nyttiga antioxidanter sitter i och precis under skalet. Allt detta tas bort vid pressningen och gör juicen till en verklig sockerbomb. Att ge barnen ett glas juice till frukosten eller mellanmålet är alltså i det perspektivet ungefär likvärdigt med att servera läsk – något som få av oss skulle göra till frukost. Och att socker inte är bra för tänderna är inte det enda problemet. En sockerrik frukost innebär att blodsockret stiger högt och snabbt, för att sedan sjunka som en sten bara en stund efteråt. Trötthet, koncentrationssvårigheter och sockersug kommer som oönskade brev på posten och det är ju absolut inte något vi vill ge vare sig oss själva eller våra (skol)barn.
Hel kokt potatis bättre för blodsockret
Att det är bättre att hålla ingredienserna i det vi äter intakta är förresten något som gäller mycket mer än bara frukt och fruktjuicer. En hel kokt potatis ger exempelvis ett betydligt lägre och skonsammare blodsockersvar än potatismos. Pasta som kokas al dente är bättre än överkokt pasta, fullkorn bättre än finmalet och så vidare. Anledningen är helt enkelt att stärkelsen (eller sockret) i en råvara som fått behålla sin struktur blir svårare för kroppen att komma åt. Resultatet är en lägre och långsammare blodsockerstegring som är snällare mot kroppen och dess sinnrika system för att ta upp energi från maten vi äter.
Så främjar du hälsosamma matvanor hos barn
Barnen är det bästa vi har och det är viktigt att vi hjälper dem till goda och hälsosamma matvanor från en tidig ålder. Att ge dem ett glas juice då och då är naturligtvis inte farligt, men det kan inte på något sätt ersätta vad det ger att äta frukter och bär i naturligt, o-pressat skick. Och ju mer konsekventa vi är med att servera barnen härliga hallon, jordgubbar, blåbär, bananer och klyftor av äpple, päron och apelsin, desto större är chansen att de lär sig tycka om något som bidrar till en god hälsa genom hela livet, istället för att redan tidigt dra på sig en helt onödig övervikt.
Så – spara juicen till speciella tillfällen och ät frukten hel istället!
Vill du läsa mer om vad som faktiskt är nyttig mat så kan du läsa min blogg "Vad är nyttig mat?"