Dr. Elin Östman står vid en öppen dörr som leder ut i skogen. Hon är på väg att ta ett skogsbad

Minska stressen – Unna dig ett skogsbad!

De flesta är överens om att det är skönt och stressbefriande att vara ute i naturen. Kanske alldeles särskilt nu på våren, med den skira grönskan, alla blommor som slår ut och den efterlängtade värmen som berättar att sommaren är på gång. Många går all in, med fjällvandringar, mountainbiketurer, camping eller andra mer eller mindre krävande aktiviteter. Så kallade skogsbad är ett helt annat sätt att närma sig naturen – det handlar om att bada sina sinnen i skogen, med ett minimum av aktivitet. Syftet är att komma ner i varv och minska stressen genom att göra ingenting i en rogivande miljö.En man minskar stressen genom att skogsbada i en campingstol, vid en sjö, i en svensk skog

Skogsbad – Ett japanskt fenomen

Skogsbad är från början en japansk företeelse – shinrin-yoku – uppfunnen av den japanska skogsstyrelsen som 1982 startade forskning om hur de japanska skogarna kunde användas för att förbättra människors hälsa. Utgångspunkten var att man ville hitta sätt att minska den stress som orsakades av tätbefolkade, artificiella och trafikerade miljöer.

Koppling mellan natur och blodsocker?

Ur vetenskaplig synpunkt är det egentligen oklart precis vilken effekt det kan ha på hälsan att vistas i naturen. Det finns indikationer på att vi blir mer avspända, får hälsosammare blodtryck, bättre minne och mer energi – det sistnämnda kan bland annat hänga ihop med att minskad stress bidrar till normalt blodsocker. Men när Folkhälsomyndigheten härom året gjorde en genomgång av 24 studier om sambandet mellan friluftsliv och hälsa kunde den bara konstatera att ingen av studierna höll tillräcklig vetenskaplig kvalitet för att kunna dra några säkra slutsatser. I genomgångens inledning kan man ändå läsa följande:

”Att vara ute i naturen kan medföra en rad positiva effekter för hälsan, till exempel minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet men ger också möjlighet till sociala kontakter i en avkopplande miljö. Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen.”

En effektiv metod att bibehålla ett normalt blodsocker på är att dricka Good Idea bubbelvatten till din måltid. Good Idea är resultat av forskning vid Lunds Universitet och minskar din blodsockerhöjning efter en måltid med mellan 20-30%. Ta en titt i vår webbutik och gör en smidig och hälsosam investering idag.kvinna minskar stress genom att skogsbada på ett träd i en tät skog

Hitta lugnet i skogen

Jag tänker att det egentligen inte spelar någon roll vad vetenskapen har kunnat visa. Det känns ju liksom hur tydligt som helst att det speciella lugn som många av oss upplever i en stilla skogsmiljö måste vara bra för oss. Och det räcker så bra med bara känslan och vetskapen för att vi faktiskt ska varva ner, känna hur pulsen och stressen minskar.

Skogsbad för nybörjare

Hur går då ett skogsbad till? På Friluftsfrämjandets hemsida hittade jag följande manual:

  • ”Skogsbad kan du göra både själv och i grupp, som en egen aktivitet eller som ett inslag i en vandring, cykling eller paddling.

  • Välj en bra plats där du störs så lite som möjligt av trafik eller människor. Du kommer inte behöva gå långt, men det är skönt med bekväma kläder och skor efter väder. Ta med liggunderlag ett värmande lager eller filt. En timer för att lättare släppa tiden under övningarna.

  • Ägna först tio minuter åt att se, lyssna och ta in dofterna omkring den plats du har valt. Gå sedan långsamt och i tystnad ungefär en kilometer, och prova att bibehålla uppmärksamheten på själva gåendet; hur känns det när ena foten lämnar marken, förflyttas fram och sätts i marken igen? Vill du hellre fokusera på det du ser, hör eller doftar, så väljer du det.

  • Kommer man precis från en vardag med mycket intryck kan det vara svårt att plötsligt ställa om till att vara i nuet och inte i sin kalender. Stanna på en tilltalande plats och sätt dig ned en stund. Om man vill kan man sluta ögonen och gå igenom ett sinne i taget.

  • Det kan krävas lite övning för den som är ovan. Ta sinne för sinne. Lyssna till fåglarna, vinden, trädens rörelser, lövens prasslande. Titta på färger, hur solskenet bryts genom lövverket eller naturliga upprepande mönster i naturen – som spiralerna på snigelns skal, trädgrenarna som delar sig, kronbladen på en blomma. Känn efter vad som doftar. Smaka på harsyran, ramslöken eller luften. Känn på trädstammarna eller doppa tårna i vattnet. Testa all dina sinnen, eller bara de du känner för.

  • Gå sedan långsamt tillbaka till där du startade ifrån.”

Ingen skog? Ta ett parkbad

Den som inte har tillgång till en skog kan säkert hitta en park eller en dunge och prova skogsbad ”light”. Men allra bäst (och vackrast) måste vara att ge sig ut i grönskan och fågelkvittret just precis nu, när naturen är som allra vackrast.

Kanske ses vi där om en stund. Jag lovar att vara tyst som en mus!

Tillbaka till blogg

Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

Dela detta inlägg