Nya alkoholrekommendationer och vad du bör veta om dina favoritdrycker

Nya alkoholrekommendationer och vad du bör veta om dina favoritdrycker

Socialstyrelsens nya, strängare rekommendationer om hur mycket alkohol vi bör dricka har väckt en hel del debatt den senaste tiden. Jag tänker inte ge mig in i diskussionen om var gränsen går för vad som är hälsosamt, men tänker att det nog här, liksom när det gäller det mesta annat som har med mat- och dryckesvanor att göra, finns stort utrymme för individuella variationer. Det kan naturligtvis vara ett problem för en myndighet som vill kommunicera ett någotsånär riskfritt förhållningssätt till alkohol som kan gälla alla, oavsett kön, vikt, sjukdomshistorik, genetiska förutsättningar och så vidare. Jag kan känna sympati för den svåra balansgång det måste innebära. Samtidigt känner jag viss tveksamhet inför rekommendationen att även den med en alkoholkonsumtion som till dags dato ansetts som måttlig nu ska erbjudas hjälp av vården. Men nog om detta. Hur mycket vi dricker – och av vad – är ju också intressant ur ett annat perspektiv, nämligen hur mycket energi olika drycker innehåller och hur de på olika sätt kan påverka oss och, till exempel, vår förmåga att hålla en hälsosam vikt. För den som vill ha koll på kaloriintaget finns det definitivt lika goda skäl att hålla koll på vad som finns i glaset som det som ligger på tallriken. Man följer de nya alkoholrekommendationerna och dricker ett glas vin vid fönstret

Kalorier i alkohol och hur vin, öl och sprit påverkar ditt dagliga energiintag

Att alkohol i viss mängd påverkar våra hjärnor är ju välkänt, men vad många inte tänker på är att vin, öl och sprit även är rejält kaloritäta drycker. 1 cl ren alkohol (etanol) innehåller nästan lika mycket energi som motsvarande mängd rent fett. 50 cl starköl motsvarar ungefär 10 köttbullar eller 1 dl ren grädde. Alkoholsvagare öl av den sort som ofta serveras till lunchen innehåller mindre energi, men även lättöl innehåller kolhydrater som också ger ett kaloritillskott. Vin – både vitt och rött – innehåller tvärtemot vad många tror betydligt mer energi än öl, men dricks ju i allmänhet i mindre mängd. Varannan vatten är alltså ett gott råd, inte bara för att hålla sig nykter. Stort sällskap ökar sitt energiintag med alkohol i form av öl, skålar med ölglas på en pub

Vad händer om jag dricker läsk till maten?

Att dricka läsk till maten är ett effektivt sätt att få i sig tomma kalorier. Energiinnehållet är i nivå med starköl. Man slipper bli berusad, men får en snabb och hög blodsockerhöjning som i längden sliter på kroppens förmåga att ta upp energi från maten på ett effektivt sätt. Fruktjuice innehåller visserligen mer av vitaminer, antioxidanter och ibland även fibrer, men samtidigt lika mycket socker som läsken. Sockerfri läsk och så kallade lättdrycker med olika sötningsämnen är ett alternativ för många. Den innehåller visserligen ingen energi, men forskning visar dels att den kan vara skadlig för tarmfloran, dels att den påverkar våra hjärnor så att sötsuget ökar och vi lockas äta mer vid ett senare tillfälle, till exempel till kaffet timme efter maten. Vill du veta mer om för och nackdelar med socker kontra sötningsmedel hittar du det i min blogg "Sötningsmedel eller socker?".En back fylld med läsk med högt energiinnehåll som ger en stor blodsockerhöjning, står på en blå bänk

Kombucha och isté är andra måltidsdrycker som kommit starkt på senare år och uppskattas av många. Här gäller det bara att hålla koll på innehållet av socker och sötningsmedel. Vissa av dessa drycker kan vara rena sockerbomber, medan andra innehåller sötningsmedel på samma nivå som sockerfri läsk. Ur kalori- och hälsosynpunkt är det bäst att välja osötat. Vill du prova en ny och unik måltidsdryck som tar vara på energin från det du äter på ett effektivt sätt så kan du beställa Good Idea via vår webbutik. Good Idea innehåller varken socker, sötningsmedel eller koffein. En flaska Good Idea som varken innehåller socker eller sötningsmedel står på ett matbord tillsammans med vinglas och ölflaska

Minska ditt kaloriintag genom smarta och enkla dryckesval

Det är lätt att uppfattas som tråkig när man ska ge råd om mat och dryck. Se bara på Socialstyrelsen (!). Om jag skulle tvingas välja EN dryck till alla mina måltider resten av livet så skulle valet vara enkelt. Vatten. Släcker törsten. Passar till allt. Innehåller inga kalorier. Nästan gratis ur kranen. Men lyckligtvis är jag inte i den situationen, så mitt råd till både mig själv och andra blir istället något i stil med följande: Gör skillnad på vardag och fest. Att dricka vatten till maten de flesta dagar i veckan kan inte bara minska ditt kaloriintag utan att du behöver äta mindre. Det gör också att du uppskattar det där glaset vin, öl eller vad du nu föredrar, så mycket mer. Läsken kan du strunta i. Vill du läsa mer om drycker och hur de påverkar ditt blodsocker så hittar du ett stycke om just detta i min blodsockerguide

Vill du ta del av Socialstyrelsens nya alkohol rekommendationer hittar du dem här.

Tillbaka till blogg

Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

Dela detta inlägg