Dr Elin och en ikon som symboliserar sant och en för falskt om blodsocker

Sant eller falskt om blodsocker

Jag har flera gånger tidigare skrivit i bloggen om den mängd av olika, mer eller mindre välunderbyggda hälsobudskap som dagligen sköljer över oss. Det som är nyttigt och bra ena dagen kan vara bortglömt eller rentav betraktas som olämpligt eller farligt den andra. Budskapen kommer ofta från aktörer som antingen bygger sina sanningar på egna iakttagelser eller har någonting de vill sälja – en produkt, en tjänst, eller helt enkelt sig själva. Det är, kort sagt, svårt att veta vad man ska tro på.

När jag idag ser hur frågor om blodsocker seglat upp som ett toppämne både i sociala medier och i tidningarnas hälsobilagor, så gör det mig både hoppfull och lite frustrerad. Ämnet är viktigt, men det måste naturligtvis behandlas med respekt för den stora och forskningsbaserade kunskap som faktiskt finns inom området. I min egenskap av doktor i tillämpad nutrition, med mer än 20 års forskning om blodsocker och dess inverkan på vår ämnesomsättning i bagaget, tycker jag att jag har lärt mig en hel del. Bloggen är ett sätt för mig att dela med mig av den kunskapen, men det finns andra som har större megafoner, utan att nödvändigtvis vara särskilt pålästa. I medierna presenteras de ofta som experter. Exakt vad de är experter på kan ibland vara oklart. 

SVT dietist säger att friska individer inte behöver ha koll på sitt blodsocker

SVT: "För friska individer behöver man inte ha koll på sitt blodsocker"

I ett inslag (länkat här) på SVT Nyheters webb fick en dietist nyligen kommentera vad som var sant och falskt om blodsocker. I inslaget refererades bland annat till ”ett svenskt dryckföretag som säger sig ska stabilisera blodsockret.”  Jag är ganska säker på att det är oss på Good Idea man syftar på. Jag är glad att det budskapet fått hjälp att nå ut, men ganska tveksam både till formatet ”sant eller falskt”, där allt måste vara svart eller vitt, och till “expertens” svar. 

Kontentan av dietistens kommentarer är att friska människor inte behöver ha koll på sitt blodsocker. Det kan jag hålla med om, under förutsättning att ”hålla koll på” betyder att ”mäta” blodsockret. Det behöver bara diabetiker göra, men det skulle också kunna vara en hjälp för personer med uttalad risk att utveckla diabetes.  

Däremot hävdar jag bestämt att det är viktigt även för friska människor att undvika upprepade och stora upp- och nedgångar i blodsocker. Det gör de flesta ganska enkelt genom att äta hälsosamt, motionera regelbundet, undvika nikotin och stress och genom att sova tillräckligt. Där tror jag att jag är överens med dietisten.  

Problemet är bara att det tyvärr inte är så alla människor lever. Med vår kliniskt bevisade dryck, Good Idea, som minskar blodsockersvaret hos friska människor efter en måltid, vill vi göra det lite lättare att leva hälsosamt. De dietister vi pratat med både här i Sverige och i USA, verkar tycka att det är en bra idé. 

Svt säger att det är falskt att man går upp i vikt av högt blodsocker

Sambandet mellan högt blodsocker och övervikt

En problematisk del i inslaget är när experten påstår att sambandet mellan högt blodsocker och övervikt är falskt. Forskning visar nämligen entydigt att stora upp-och nedgångar i blodsockret driver oxidativ stress och inflammation som sliter på kroppens förmåga att tillgodogöra sig energi från det vi äter. Det kan i sin tur öka risken att utveckla både övervikt, typ 2 diabetes och hjärtkärlproblem.  

Experten avfärdar även sambandet mellan lågt blodsocker och trötthet/sockersug som falska. Hon har naturligtvis rätt i att orsakerna bakom till exempel hunger och trötthet är komplexa. Men att den att ett lågt blodsocker kan medföra både trötthet, hunger och sötsug är nog något som de flesta av oss upplevt själva eller hos en familjemedlem. 

Jag tycker det är synd att en viktig fråga som blodsocker reduceras till ett tvåminuters inslag i formatet ”sant eller falskt”. Verkligheten är betydligt mer komplicerad än så och att dessutom ge intrycket att friska människor inte behöver tänka på sitt blodsocker leder i min värld åt alldeles fel håll. Inte minst borde det från ett dietistperspektiv vara välkänt att friska människor alltför ofta äter sig in i tillstånd som så småningom kräver både vård och medicinering. Och det är ju bland annat genom att leva och äta så att vårt blodsocker håller sig på balanserade nivåer över lång tid, som vi kan minska risken att drabbas av exempelvis övervikt, diabetes typ 2 och hjärtkärlsjukdom. Det är inte för inte som dessa tillstånd och sjukdomar brukar kallas livsstilsrelaterade.  

I SVT-inslaget nämns även vinäger som ett sätt att reglera blodsockret. Det kommer jag att skriva mer om i ett alldeles eget blogginlägg. 

För den som är intresserad av att ta del om forskning om hur blodsockret hos friska människor påverkar ämnesomsättningen och olika riskfaktorer kommer här några länkar till publicerade studier. 

Studie 1: High–glycemic index carbohydrate increases nuclear factor-B activation in mononuclear cells of young, lean healthy subjects.

Studie 2: Oscillating Glucose Is More Deleterious to Endothelial Function and Oxidative Stress Than Mean Glucose in Normal and Type 2 Diabetic Patients.

Studie 3: Dietary Glycemic Index and Load and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Updated Meta-Analyses of Prospective Cohort Studies.

Studie 4: A novel nutritional supplement containing amino acids and chromium decreases postprandial glucose response in a randomized, double-blind, placebo-controlled study.

Tillbaka till blogg

Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

Dela detta inlägg