Beep Insights grundare Peter Alex

Intervju med Peter Alex: Beep i Kiruna använder ny teknik för hälsomonitorering

Smartphones och smidig bärbar teknik som motionsklockor, ringar och glukosmätare har gett oss helt nya möjligheter att mäta och logga olika kroppsfunktioner, markörer och prestationer. Den snabba utvecklingen öppnar möjligheter för var och en att få insikter om den egna kroppen som tidigare bara varit tillgängliga för elitidrottare. Men vad är egentligen viktigt att mäta och hur omsätter man resultaten i något som man kan ha verklig nytta av och som kan bidra till en bättre hälsa?

Jag hittade några av svaren längst upp i norr, hos Beep Insights i Kiruna, som utvecklat en användarvänlig app – Beep – som gör det lättare att förstå den egna kroppen och se resultat av stora och små förändringar. Grundare och VD är Peter Alex, ingenjör och kognitionsvetare med stort idrottsintresse och en bakgrund i gruvindustrin. 

Hur fick du idén till Beep? 

”I samband med pandemin blev jag tvungen att ändra mitt träningsmönster, det gick inte att träna tillsammans med andra som tidigare och det blev mycket tid över. I samma veva diagnosticerades min dotter med typ 1-diabetes och fick en CGM – kontinuerlig blodglukosmätare – så att vi skulle kunna hålla koll på hennes blodsocker. Jag insåg hur lätt det var att mäta och vilken skillnad olika parametrar som mat, sömn och fysisk aktivitet kunde göra för blodsockernivåerna. Det sådde ett frö till att utveckla en tjänst som tog ett helhetsgrepp utifrån fler parametrar än bara blodsockret.” 

Vad innebär det att ta ett helhetsgrepp? 

”Grunden i Beep är fortfarande den kontinuerliga blodsockermätningen, men vi har också lagt till möjligheten att logga laktatnivåer och ketoner som är viktiga markörer framförallt för idrottare som vill träna effektivt. Till detta kommer mätning av puls, sömn och en enkel loggning av måltider. Beep använder artificiell intelligens för att sammanfoga alla dessa värden till en helhetsbild som ger insikt om hur den egna kroppen fungerar och presterar under olika omständigheter. ” 

En iphone med Beeps glukosmätare

Det låter avancerat – är Beep verkligen något för vanliga människor? 

”Teknologin är avancerad och utvecklad av ett mycket kvalificerat team här i Kiruna, med en kombination av medicinsk, teknisk och beteendevetenskaplig expertis. Men själva vitsen med appen är att göra det enkelt att se och förstå hur den egna kroppen fungerar och det kan man göra på olika nivåer. Elitidrottare med möjlighet att ta blodprover och analysera utandningsluft använder sig ofta av hela paketet, medan människor som ”bara” är nyfikna på den egna kroppen nöjer sig med blodglukosmätaren och loggning av puls, sömn och måltider. Och det är egentligen här Beep är som mest revolutionerande, genom att den ger vanliga människor möjlighet att följa viktiga kroppsfunktioner i realtid, se vilka effekter förändringar kan ge och koppla detta till den egna upplevelsen. Möjligheten att stilla nyfikenheten på den egna kroppen har aldrig varit större.” 

Kan du ge exempel på vad jag kan se och förstå som ”vanlig” användare av Beep? 

”Att kunna se och följa sina värden både i realtid och över längre tid stimulerar både nyfikenhet och experimentlusta. Du kan till exempel se hur ditt blodsocker påverkas om du byter ut den vita frukostmackan till en tallrik havregrynsgröt, eller vad som händer om du dricker en energidryck före träningen. Kurvorna och siffrorna som presenteras är intressanta i sig, men verkligt användbara blir det när du kan knyta olika värden till hur du själv mår och känner dig och dra slutsatser av det. Kan vissa typer av måltider göra att du blir mindre trött på mötet efter lunch? Kan sämre sömn förklara att det går trögare på löprundan? Vilka andra samband kommer du att kunna se?  Tanken bakom Beep är att på ett positivt och lättbegripligt sätt ge människor insikter om den egna kroppen som gör att de kan optimera sin livsstil. Det gäller såväl elitidrottare som människor med ett mer allmänt intresse av att leva hälsosamt. ” 

Cyklist cyklar över ett snöbelagt landskap med Beep Insights som mäter hälsotal i realtid

Hur ser framtiden ut för Beep? 

”Appen utvecklas hela tiden och vi går nu från att vara en tjänst som främst används av idrottare till att marknadsföra oss till bredare grupper. Ett exempel på det är vårt samarbete med No Junk Livsstil och Funktionsmedicin här i Kiruna. Vi erbjuder tillsammans hälsoutmaningen Min Nystart, som hjälper människor till ett hälsosammare liv med hjälp av Beep och individuell coachning. Vi vill även utveckla tjänsten för människor med diabetes, med målsättningen att hjälpa dem till ett friare liv. Dagens verktyg är ganska trubbiga och tar liten hänsyn till individuella variationer och livsstilsmönster. Vi tror att Beep skulle kunna ändra på det – det skulle vara fantastiskt att kunna bidra till ett bättre liv för en så stor grupp av människor.” 

Downhillcyklist cyklar i en snöbelagd skog

 

Till sist: Vad tänker du om en produkt som Good Idea?  

”Vi vet alla att livsstilsförändring är svårt och jag välkomnar alla produkter som kan göra det lite lättare att leva hälsosamt. Good Idea är evidensbaserat och tar fasta på ett verkligt problem – de stora blodsockersvängningar som sliter på ämnesomsättningen och tar med oss på en energimässig bergochdalbana. Det är bra. Och smart. Precis som Beep.” 

Mer info om Beep och företaget Beep insights hittar du på hemsidan www.beepinsights.com 

Du kan även följa Beep insights på Instagram https://www.instagram.com/beep.insights/ 

Tillbaka till blogg

Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

Dela detta inlägg