Dr. Elin Östman håller upp en ikon med en köttbit som symboliserar keto-diet

Ketogen kost för viktnedgång och diabetes: En närmare titt

Ketogen kost har på senare tid blivit allt mer populärt som en strategi för viktnedgång och hälsosamma levnadsvanor. Men vad är egentligen ketogen kost och hur påverkar den våra blodsockernivåer? I den här bloggtexten tar jag en närmare titt på konceptet ketogen kost, vilka effekter det kan ha på blodsockret och om det kan vara något att prova på för den som har diabetes eller prediabetes (ett tillstånd med rubbade blodsocker- och insulinnivåer som är ett förstadium till diabetes). Låt mig börja med en definition av begreppet ketogen kost. 

Ketogen kost – vad är det? 

Ketogen kost är en lågkolhydratdiet som går ut på att få kroppen att hamna i ett tillstånd som kallas ketos. Ketos uppstår när kroppen inte har tillräckligt med glukos (socker) från kolhydrater som bränsle och istället börjar bränna fett. I samband med den förbränningen bildas en speciell sorts syror – ketoner – som fått ge namn åt den ketogena kosten. För att uppnå ketos, minskar man intaget av kolhydrater och ökar samtidigt andelen fett och protein i kosten.två kvinnor äter på keto-diet äter ketogen kost vid ett middagsbord 

Effekter av ketogen kost på diabetes och prediabetes: 

Det finns forskning som har visat att ketogen kost kan vara bra för personer med diabetes och prediabetes. Ett begränsat kolhydratintag kan minska blodsockersvängningar och insulinfrisättning och det kan i vissa fall leda till en förbättrad insulinkänslighet. Det finns också studier som visar att en ketogen kost kan leda till en signifikant minskning av fasteblodsocker och P-glukos (plasmaglukos) hos personer med diabetes typ 2. Det är viktigt att komma ihåg att olika människor påverkas olika mycket av ketogen kost. Den som har diabetes och vill göra en större omläggning av kosten bör först rådgöra med sin läkare eller diabetessköterska. 

Är keto-diet något för mig?

Ketogen kost är en lågkolhydratdiet som syftar till att få kroppen i ketos, där den använder fett som huvudkälla för energi istället för glukos. Denna kost kan ha positiva effekter på blodsockernivåerna hos personer med diabetes och prediabetes genom att minska behovet av glukos och reglera insulinfrisättningen. Innan du ändrar din kost eller påbörjar en ketogen kost är det viktigt att rådgöra med en läkare eller en dietist för att få personligt anpassade rekommendationer.

I min blodsockerguide kan du läsa om fler typer av dieter som är kända för att främja vitminskning och blodsockerkontroll. Den hittar du här >> Den stora guiden till ett normalt blodsocker.

Vill du ha lite hjälp på traven att hålla blodsockernivåerna i schack så prova Good Idea bubbelvatten som ger en minskad blodsockerhöjning efter en måltid med upp till 30%, utan förhöjda insulinnivåer. 

Länkar:  

Yancy WS Jr, et al. A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes. Nutr Metab (Lond). 2005;2:34. 

Hussain TA, et al. Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes. Nutrition. 2012;28(10):1016-1021. 

Evert AB, et al. Nutrition therapy for adults with diabetes or prediabetes: A consensus report. Diabetes Care. 2019;42(5):731-754. 

    Tillbaka till blogg

    Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

    Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

    Dela detta inlägg