Doktor Elin står brevid en ikon föreställer äggstockar och som symboliserar PCOS

Vad är PCOS och hur påverkar det kvinnors hälsa?

PCOS, en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom, är ett kroniskt tillstånd som diagnosticeras hos ungefär fem procent av alla kvinnor i Sverige. Men mörkertalet är stort – det finns beräkningar som tyder på att den verkliga siffran kan vara mellan 15 och 20 procent. Tillståndet beror på en hormonrubbning i kroppen med ökad produktion av manligt könshormon. Detta kan bland annat leda till en störd funktion i äggstockarna, som inte klarar av att producera färdiga äggceller. Kvinnor med PCOS behöver därför ofta medicinsk behandling för att kunna bli med barn.Kvinna med PCOS håller upp modell av äggstockar

PCOS-symptom och dess koppling till blodsocker och viktökning

PCOS kan ge en rad olika symptom – viktuppgång, hårväxt och acne är några av de vanligaste – och för den som lever med det kroniska tillståndet är det lätt att hamna i en ond spiral, där olika obalanser i kroppen förstärker varandra och förvärrar symptomen. Till exempel så leder en hög testosteronproduktion till en minskad insulinkänslighet, vilket gör att kroppen börjar producera mer insulin. Det leder i sin tur till att kroppen börjar producera ännu mer manligt könshormon…och så är karusellen igång. Höga insulinnivåer leder ofta till viktuppgång och minskad insulinkänslighet kan på sikt leda till insulinresistens och en nedsatt förmåga att reglera blodsockret. Kvinnor med PCOS har därför en kraftigt ökad risk att utveckla diabetes typ 2.Kvinna med PCOS och diabetes typ två håller upp armarna och visar sin blodsockermätare

Behandling av PCOS och hur kostförändringar kan minska komplikationsrisker

Det finns idag inget sätt att bota PCOS. Symptomen kan hållas nere med hormonbehandling, men det finns också mycket den som drabbats själv kan – och behöver – göra för att det ska bli lättare att leva med det kroniska tillståndet och för att risken för komplikationer och följdsjukdomar ska minska. Bland det allra viktigaste är att hjälpa kroppen reglera blodsockernivåerna med hjälp av kosten. De kostråd som ges till kvinnor med PCOS skiljer sig egentligen inte från vad som är bra och nyttigt för de allra flesta. I stort handlar det om en balanserad kost, men utrymmet för ”slarv” är mindre, eftersom metabolismen (ett annat ord för ämnesomsättning) är mer känslig för variationer och onyttig kost kan få stora konsekvenser för den metabola hälsan.kvinna med diabetes och PCOS äter balanserad kost

Mina 7 kostråd till kvinnor med PCOS 

  1. Långsamma kolhydrater hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna. Fullkornsprodukter, grönsaker, bönor och linser är exempel på långsamma kolhydrater. 
  2. Fiberrik kost håller tjocktarmen i form och är bidrar till god blodsockerreglering. Fibrer finns i grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, nötter och frön. 
  3. Hälsosamma fetter kan bidra till ökad insulinkänslighet. De finns bland annat i avokado, nötter, frön, olivolja och fet fisk (som lax och makrill).  
  4. Välj magra proteinkällor som kyckling, kalkon, ägg, fisk och vegetabiliska proteiner som bönor, linser och tofu. 
  5. Minska intaget av socker och raffinerade kolhydrater, inklusive läsk, godis, bakverk och snabbmat som påverkar blodsockernivåerna negativt och minskar insulinkänsligheten. 
  6. Ha koll på portionstorlekarna och försök ge dig tid att äta långsamt och i lugn och ro för att undvika överätning och hjälpa till att hålla vikten. 
  7. Drick tillräckligt med vatten för att hålla dig hydrerad och hjälpa kroppen att må bra. 

    September är PCOS Awareness MonthDoktor håller upp symbolen för PCOS awareness month

    PCOS har på senare år fått ökad uppmärksamhet. Internationellt anordnas PCOS Awareness Month i september, med målsättningen att öka medvetenheten kring syndromet både bland allmänheten och de drabbade, och att få igång mer forskning inom området. Med en produkt som Good Idea, som hjälper kroppen balansera blodsockret, känns det naturligt för oss att vara med och stötta Starkare Tillsammans: en dag för PCOS – i Stockholm den 19 september. Bakom arrangemanget står Ovulai AB, ett svenskt företag som utvecklat den första PCOS-appen på svenska som erbjuder digitalt stöd åt kvinnor som lever med PCOS, med särskilt fokus på livsstilsförändringar. Läs mer om vår medverkan här.

    Tillbaka till blogg

    Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

    Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

    Dela detta inlägg