Metabol hälsa är ett begrepp som hörs mycket just nu och som kanske låter märkvärdigare än det är. Ursprunget är ordet metabolism, som är ett annat ord för ämnesomsättning. Metabol hälsa handlar alltså om en hälsosam ämnesomsättning – något som är grundläggande för att vi ska hålla oss friska.
Vad är metabol hälsa?
För att förstå begreppet bättre kan det vara bra att titta på motsatsen, metabol ohälsa, eller metabolt syndrom som det också kallas. Det är en medicinsk term som används för att beskriva riskfaktorer som ofta förekommer tillsammans och ökar risken för bland annat hjärtkärlsjukdomar och diabetes typ 2. De riskfaktorer som ingår i det metabola syndromet är:
- Fetma – särskilt bukfetma
- En försämrad förmåga att svara på insulin, hormonet som reglerar blodsockernivåerna.
- Högt blodtryck.
- Obalans i blodfetter.
- Höga blodsockervärden, antingen vid fasta och/eller efter måltid.
Gemensamt för alla de här riskfaktorerna är att de bidrar till en låggradig inflammation som orsakar en ständig belastning på ämnesomsättningen – metabolismen – och ökar risken att vi ska bli sjuka. Genetiken spelar en viss roll både för att utveckla olika riskfaktorer och för att de i sin tur ska göra oss sjuka, men det finns också mycket vi själva kan göra, både för att slippa drabbas och för att backa ett förlopp när vi hamnat i riskzonen.
Mina fem tips för dig som vill förbättra din metabola hälsa
- Balanserad kost: Ät en balanserad kost som är rik på näringsämnen och kostfiber, samt låg i socker, ren stärkelse och mättade fetter. Prioritera frukt, grönsaker, fullkorn, magert protein och hälsosamma fetter som finns i fisk, nötter och frön. Undvik sötade drycker – drick vatten till maten.
- Regelbunden fysisk aktivitet: Det krävs inte så mycket, men sträva efter att vara fysiskt aktiv varje dag. Kombinera gärna konditionsövningar, som promenader, löpning, cykling eller simning, med styrketräning för att bygga muskler och förbättra ämnesomsättningen. Känsligheten för insulin sitter främst i muskelcellerna så genom att använda musklerna får vi bättre blodsockerkontroll.
- Viktkontroll: Om du är överviktig, så kan även en måttlig viktnedgång hjälpa till att minska insulinresistens, förbättra blodtrycket och reglera blodsockernivåerna. Fokusera på en hälsosam och hållbar viktnedgång genom en kombination av kostförändringar, ökad fysisk aktivitet och minskad stress.
- Stresshantering: Långvarig stress kan påverka metabolismen negativt. Försök hitta effektiva sätt att hantera och minska stressen i ditt liv. Meditation, djupandning, yoga, regelbunden motion och tillräckligt med sömn är några exempel på hur du kan minska stressnivån.
- God sömnkvalitet: Sömnbrist och dålig sömnkvalitet kan påverka ämnesomsättningen negativt. Sträva efter att få tillräckligt med sömn varje natt (vanligtvis 7-9 timmar för vuxna) och följ en regelbunden sömnrutin. Skapa en avslappnande sovmiljö och undvik stimulerande aktiviteter som tv-tittande och mobiltelefoner precis innan du ska sova.
Det är aldrig försent att påverka sin metabola hälsa i positiv riktning och det gäller egentligen oavsett var på hälsoskalan man befinner sig. För de flesta av oss handlar det helt enkelt om att må bättre i vardagen. Men forskning har visat att det i vissa fall till och med kan vara möjligt att bli frisk från diabetes typ 2 genom ganska måttliga förändringar i mat- och levnadsvanor. Ett enkelt sätt att vara snäll mot kroppen och bibehålla ett normalt blodsocker efter en måltid är att dricka Good Idea måltidsdryck. Med fem aminosyror och krom hjälper Good Idea din kropp att ta vara på energin från det du äter på ett mer effektivt sätt. Besök vår webbutik och gör en enkel och effektiv investering i din hälsa.
Att ta hand om sin egen metabola hälsa är inte bara bra för ditt eget välbefinnande utan gynnar även klimatet. Det vi äter som överstiger vårt energibehov bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Du kan läsa mer om det i min blogg "Den metabola klimatboven". Du kan också läsa mer om metabol hälsa i min djupgående intervju med hälsoingenjören Ewa Meurk. Den hittar du här.