Doktor Elin Östman tittar upp mot en handkontroll och funderar över barns hälsa

Så påverkar datorspel och sociala medier barns hälsa

Mat-, dryckes- och motionsvanorna hos barn och ungdomar som spelar mycket dataspel och/eller tillbringar mycket tid med sociala medier, är en fråga som är ständigt aktuell. De virtuella världarna och samspelet på sociala medier tillför många positiva världen, men fysisk aktivitet och hälsosam kost kan lätt hamna i skymundan.

Möjligheterna som online-livet ger är fascinerande och många barn och ungdomar att spendera långa timmar stillasittande framför skärmen. Bristen på fysisk aktivitet kan leda till övervikt och påsikt även andra hälsoproblem. Fysisk aktivitet är extra viktig för den växande kroppen, bland annat för att stärka musklerna, skelettet, och hjärtats funktion, men också för att öva förmågan till interaktion med andra, bygga upp sociala kontaktnät o.s.vpojke med ohälsosamma vanor sitter hukad i soffa och spelar playstation

Hälsorisker med dåliga matvanor hos unga spelare

Matvanorna, speciellt bland barn och ungdomar som spelar mycket dataspel, är ofta mindre hälsosamma. Många föredrar snabbmat, läskedrycker och snacks som med mycket socker, fett och ”tomma” kalorier. Det har blivit något av en kult att dricka sötade drycker med högt innehåll av koffein. Denna typ av kost ger visserligen ett kortvarigt tillskott av energi när blodsockret rusar, men kan i längden leda till både näringsbrist och negativ påverkan på energinivåerna och koncentrationen.  

En näringsrik kost och fysisk aktivitet främjar inte bara kroppens utveckling utan även hjärnans hälsa. Studier har visat att regelbunden träning och en balanserad kost kan förbättra koncentrationen, minnet och inlärningsförmågan hos barn och ungdomar.pojke i hörlurar spelar spel på datorn och äter kolhydrater i form av chips och pizza

Fem tips konkreta tips till en hälsosammare vardag för barn med mycket skärmtid

För att förbättra mat-, dryckes- och motionsvanorna hos barn och ungdomar som spenderar mycket av sin fritid framför skärmen behövs en kombination av utbildning, medvetenhet och stöd från föräldrar och andra vuxna. Här är fem konkreta tips: 

  1. Prata med barn och ungdomar om vikten av en hälsosam livsstil, inklusive kost och motion. Förklara fördelarna med att äta näringsrik mat och vara fysiskt aktiv.
  2. Erbjud alternativ till osunda snacks och drycker genom att ha tillgång till färska frukter, grönsaker och vatten till hands. Se till att hälsosamma alternativ finns hemma.
  3. Skapa rutiner för fysisk aktivitet genom att uppmuntra barnen att delta i aktiviteter som de tycker om. Planera regelbunden tid för att vara aktiv tillsammans som familj.
  4. Skapa en balans mellan skärmtid och andra aktiviteter, gärna utomhus där inga skärmar finns inom räckhåll.
  5. Var en förebild som förälder eller vårdnadshavare. Ditt eget beteende har stor inverkan på barns vanor. Barn tenderar att göra som du gör, snarare än som du säger.

Genom att vara medvetna om vikten av goda vanor och leva som vi lär kan vi göra våra barn en stor tjänst. Skärmen kan vara en utmaning, men spelen och apparna har kommit för att stanna. De innebär ju också enorma möjligheter för barnen att öva förmågor som koordination, minne, fantasi, kreativitet och språk och kommunikation. Att en allt större del av våra liv utspelar sig online är ett faktum och som med det mesta annat gäller det att hitta en bra balans.

 Organisation inom E-sport slår ett slag för ett "hälsosamt spelande"3 yngre killar från MFF E-Sport håller upp guldpokalen för E-Allsvenskan i FIFA

Foto: @mffesport Instagram

I den professionella spelvärlden har inställningen till hälsosamma vanor genomgått en stor förändring på senare år. E-sporten är på mycket stark frammarsch och penningstinna, livesända turneringar lockar storpublik, både på nätet och på de arenor där de spelas. Ofta krävs att spelarna ska vara på topp och behålla koncentrationen under mycket lång tid, från tidig morgon till sen kväll flera dagar i rad. Ett balanserat blodsocker utan dippar är ett måste och då gäller det att inte slarva med vare sig maten, sömnen eller motionen. Ett bra exempel på detta är de nyblivna svenska mästarna i FIFA, Malmö FFs professionella e-sportlag, som just inlett ett samarbete med oss på Good Idea för att hålla spelarnas blodsocker på en jämn nivå under långa pass. Malmö FF driver även en egen spelakademi för barn och ungdomar under devisen ”Hälsosamt Spelande”, som går ut på att ge barnen en stadig grund i form av hälsosamma vanor på alla områden. Läs mer om vårt samarbete här.

Vill du göra som MFF och använda ett hälsosamt dryckesalternativ när du – eller dina barn spelar, så prova Good Idea bubbelvatten. Gör din beställning i vår webbutik, apotekets webbutik eller köp Good Idea på ett apotek nära dig

Du kan också lära dig allt om hur du kan uppnå och bibehålla ett normalt blodsocker i min stora guide ->> Den stora guiden till ett normalt blodsocker

Övriga Länkar: 

Rapport i News Medical om energidryckers negativa påverkan på barn och unga  

Riksidrottsförbundets rapport om träning och fysisk aktivitet hos unga 

Livsmedelsverkets kostråd för barn och unga 

 

 

Tillbaka till blogg

Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

Dela detta inlägg