Dr. Elin står till vänster med korsade armar. En ikon föreställande en glödlampa representerar sju enkla tips hur man kan slippa bli trött efter maten

Sju enkla tips: Så slipper du bli trött efter maten

Ibland äter man bara för det är gott, trots att man är mätt – och matkoman kommer som ett brev på posten. Då kan det vara skönt att bara ge efter, ta en tupplur. Men det finns också en del ganska enkla trick för att uppleva det kommande fredagsmyset eller söndagsmiddagen med öppna ögon. Så – tillbaka till frågan i rubriken. Varför blir man trött efter maten?

Som så ofta är svaret mer komplicerat än frågan, men jag väljer att peka på några saker som definitivt kan påverka dina blodsocker och energinivåer – och som du själv enkelt kan ändra på.

Hur slipper jag bli trött efter maten?

 1. Kul tillsammans i köketkvinna och man är glada och delar på arbetet i köket. Kvinnan håller upp en slev med tomatsås som mannen ska smaka

  Vem gör jobbet hemma hos dig? Är det en eller ett fåtal personer som står för matlagningen, så är det inte ovanligt att de ”smäller” av ren ansträngning när allt står på bordet. Dela på arbetet så rättvist det går, ha kul under tiden och fundera över vad ni verkligen vill ha på bordet.
 2. En klassiker - Varannan vattensällskap tar varannan vatten och skålar runt ett middagsbord

  Alkoholen som för många hör helgen till bidrar starkt till den där dästa känslan efter maten. Satsa på att dricka lite mindre, kanske belöna dig själv med drycker av lite högre kvalitet istället. Och drick varannan vatten (minst).
 3. Ta dig tid att njutakvinna tar sig tid att njuta på restaurang och äter en nyttig sallad

  Allt det goda på helgbordet kan lätt locka oss att äta mycket mer än vad vi egentligen behöver. När stora mängder proteiner och fett ska smältas fokuserar kroppen på matsmältningen och vi blir trötta. Grönsaker fyller upp utan att tillföra så mycket energi och en fräsch sallad är ett självklart och nyttigt inslag i helgmaten. Det är också bra att äta lite långsamt och bara av sånt du verkligen tycker om.
 4. Tar du blodsockret på en åktur?ett sötsuget par äter efterrätt i en soffa

  Godis brukar finnas i mängd och när sötsuget kommer är det svårt att motstå. Dessutom innehåller mycket av helgens mat och dryck mer socker än vi kanske tänker på. Resultatet blir ett blodsocker efter måltid som åker upp som en sol, ner som en pannkaka och soffkudden känns bara så oemotståndligt skön. Ät sånt du tycker om, men försök undvika småätandet som får blodsockret att åka bergochdalbana. Undvik de söta dryckerna så mycket du kan och drick vatten! På det sättet kan du också minska ditt sötsug.
 5. Salta Sverigeen person står i ett kök och häller i mer salt i en gryta än vad som är rekommenderat

  Mycket av det vi äter innehåller stora mängder salt, som bidrar till uttorkning och energibrist. Vi har en tradition i det här landet av att äta mycket salt mat och vår tolerans för saltad mat är hög. Enligt Livsmedelsverket äter vi i Sverige nästan dubbelt så mycket salt per dag som den högsta rekommenderade mängden. Bästa sättet att undvika detta är att äta mindre processad mat och restaurangmat som ofta innehåller mycket salt för att förhöja smakupplevelsen. 
 6. En dans förlänger liveten kvinna dansar i vardagsrummet på en hemmafest

  Det är lätt att bli stillasittande under en lång middag med släkt och vänner. Ta er tid till en liten promenad i området eller bjud upp till en dans i vardagsrummet. Att röra på sig gör underverk för blodsockret.
 7. Höga smakerkock lägger garnityr på en smakrik måltid innan servering

  Vi behöver få njuta, men njutningen kan ibland vara omvänt relaterad till mängden av det vi äter och dricker. Ofta är det en vanesak. Vill man slippa känna sig trött efter maten så är lagom och smakrikt en bra princip då det finns få saker som slår att känna sig fräsch, utvilad och lagom mätt.

Vikten av ett normalt blodsocker

Ett normalt blodsocker utan kraftiga dalar och höga toppar kan få dig att må bättre, orka mer, hålla vikten och undvika livsstilssjukdomar. Allt om hur du kan uppnå och bibehålla normala blodsockernivåer läser du i vår stora guide till ett normalt blodsocker.

Slipp matkoma och sötsug

Många maträtter innehåller snabba kolhydrater som får ditt blodsocker att stiga både snabbt och onödigt mycket.  Kroppen reagerar då med att trycka ner blodsockret igen. Ofta till en ännu lägre nivå än före maten. Det är i den här dalen du börjar känna efter maten tröttheten och godissuget komma krypande.

Vi har tagit fram ett bubbelvatten som hjälper kroppen att balansera ditt blodsocker. Good Idea innehåller fem essentiella aminosyror och krom som i genomsnitt minskar din blodsockerhöjning med mellan 20 och 30%. Good Idea är en enkel och effektiv investering i din hälsa. Läs mer om hur Good Idea fungerar.

Tillbaka till blogg

Good Idea: Bubbelvatten för blodsockret

Prova Good Idea och upplev fördelarna med ett balanserat blodsocker. Kliniska studier visar att det fungerar.

Dela detta inlägg