Att leva med en kronisk sjukdom innebär begränsningar av olika slag och diabetes är inget undantag. Det finns dock mycket man själv kan göra för att vidga gränserna för vad man klarar av. Diabetessjuksköterskan och elitidrottaren Daniel Möller, som själv diagnostiserades med diabetes typ 1 vid 13 års ålder, är ett levande bevis för att det går att leva ett aktivt liv med sjukdomen.
Med sitt företag Infodiab vill Daniel dela med sig av sin kunskap och hjälpa människor med diabetes att ta kontroll över sin sjukdom och förstå att de klarar mer än de kanske tror. Jag blev nyfiken på Daniel och fick möjlighet att ställa några frågor.
Elitidrott och diabetes typ 1 låter nog för många som en omöjlig kombination, men du kunde uppenbarligen få ihop det. Hur lyckades du med det?
”För en idrottare med elitambitioner är det egentligen inget konstigt att vara disciplinerad, med sömn, kost, träning och allt annat som krävs för att man ska kunna utvecklas och bli bättre i sin sport. Med diabetes måste disciplinen upp ytterligare en nivå, det gäller verkligen att sköta om sig, men allra viktigast är kanske att man verkligen tror att man ska kunna klara av att uppnå sina mål. För min del ledde träningen bland annat till att jag kom med i svenska boxningslandslaget, blev sydsvensk mästare och rankades topp 10 i tre olika kampsporter, så man får väl säga att det gick ganska bra.”
Hur har din bakgrund påverkat det du arbetar med idag?
”Jag insåg tidigt att mitt sätt att hantera min sjukdom och kombinera den med fysisk prestation på hög nivå skulle kunna vara till nytta även för andra. Man skulle kunna säga att det gav mig ett syfte. För att få den teoretiska underbyggnaden tog jag en kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Malmö Universitet och 2017 startade jag Infodiab, med affärsidén att hjälpa människor med diabetes till ett aktivt liv. Parallellt utbildade jag mig till specialistsjuksköterska med inriktning på diabetesvård. Idrottsbakgrunden tillsammans med mina utbildningar och praktisk erfarenhet, både av vården och av att själv leva med sjukdomen, har gett mig en stadig grund att stå på.”
Vad kan du hjälpa dina kunder med?
”Jag jobbar både med personer med typ 1 och typ 2 diabetes och de har ju delvis olika förutsättningar, men mina verktyg är i princip desamma. Viktigast är naturligtvis att hålla koll på blodsockret, så att det håller sig inom hälsosamma nivåer. Jag hjälper mina kunder att lägga upp individuella tränings- och kostprogram, anpassade efter var de står och vad de vill uppnå. Och så arbetar vi mycket med att skapa ett mindset där kunden ska förstå och tro på att det går att ta sig förbi olika begränsningar. Idag är det tyvärr så att många människor med diabetes begränsar sig i onödan, är tveksamma till att inleda relationer, att ta vissa jobb, eller till och med är rädda för fysiska aktiviteter. Om man kan ta sig förbi det och inse att relativt enkla livsstilsförändringar kan öppna nya möjligheter, så är mycket vunnet. Och när man vet vad man vill uppnå och målet är realistiskt, så är det också mycket lättare att motivera sig.”
Vad tycker du om den svenska diabetesvården av idag?
”Den är i princip bra, men det saknas resurser att jobba förebyggande och i längden är det inte hållbart. Vi kan inte i längden tillåta att så många människor drabbas av en sjukdom som diabetes typ 2, som ju i stor utsträckning är livsstilsrelaterad och därmed går att undvika. I många fall kan den ju till och med backas med hjälp av livsstilsförändringar. Det ser jag ganska ofta i min verksamhet. Diabetes typ 1, där kroppen slutat tillverka insulin, går än så länge inte att bota, men även där kan en förändrad livsstil göra stor skillnad. Och det är viktigt, både för individen och i ett större, samhälleligt perspektiv. Idag har bara en av tre personer med diabetes typ 1 i Sverige ett långtidsblodsocker som ligger på ”rätt” nivå. De övriga två tredjedelarna exponerar sig därför för mycket högre risker att drabbas av allvarliga följdsjukdomar, som njursvikt, cirkulationsrubbningar, blindhet och mycket annat.”
Hur ser du på framtiden för ditt företag?
”Jag ser ljust på framtiden. Det kommer att krävas ett gediget arbete i gränslandet mellan sjuk- och friskvård för att komma tillrätta med både diabetes och andra sjukdomar och jag ser många tecken på att en förändring är på gång, inte minst för att det blir alltmer uppenbart att sjukvården behöver avlastning. Behovet av innovativa lösningar ökar och med min positionering med den ena foten i det offentliga och den andra i det privata, känner jag mig väl positionerad för att bryta ny mark. Jag har just blivit godkänd som så kallad FaR- aktör (Fysisk aktivitet på Recept), vilket innebär att vårdgivare kan hänvisa sina patienter till mig, och jag har många andra idéer.”
Och så den obligatoriska frågan: jag vet att du har provat Good Idea – vad tycker du?
”Förutom att Good Idea smakar gott och släcker törsten, så kan jag konstatera att mitt blodsocker håller sig stabilt efter att jag druckit det till en måltid. För mig innebär det inte någon större skillnad, eftersom jag i allmänhet är väldigt noga med vad jag lägger på tallriken. Men jag tror verkligen att en innovativ produkt som Good Idea kan göra skillnad för människor som lever med, eller riskerar drabbas av blodsockerproblematik av något slag. Vi vet ju alla hur svårt det kan vara att ändra etablerade livsstilsmönster. Men ett bubbelvatten som balanserar blodsockret är smart på minst två sätt – dels för att det faktiskt fungerar, dels för att det gör det svåra lite enklare. De flesta dricker ju redan vatten till maten.”
Vill du veta med om Daniel och hans företag? Titta in på Infodiabs hemsida! https://www.infodiab.com